YARDIMA İHTİYACIMIZ YOK, YETERKİ..

Alt yapı – ekipman ve tesis açısından bölgemizin önemli çiftliklerinden birinin sahibi olan Özarslan ve Büke; enerji ve yem giderlerinin düşürüldüğü zaman otomatikman besicilik sektörünün para kazanmaya başlayacağını belirterek, ‘ Bize kimsenin yardım etmesine ya da destek vermesine gerek yok. Maliyetlerimiz düşsün bu bile tek başına yeterli’ dedi.

ENFLASYONUN SEBEBİ BİZ DEĞİLİZ

Özarslan ve Büke, ülkemizin çok geniş bir şekilde ivedilikle üretim planlaması yapması gerektiğini belirterek, ‘ Maalesef ki enflasyonun sebebi olarak bizim ürettiğimiz et, süt ve yumurta görülüyor. Bundan dolayı bu olumsuzlukları yaşıyoruz’ ifadesini kullandı.

İNEK OLMADAN DANA OLMAZ

Genç üreticiler Umut Haber’e verdiği demeçte şunları söyledi. ‘Çitçinin ürettiği süte sen zam yapmıyorsun marketteki süte, peynire her zaman zam geliyorsa kasaptaki ete her zaman zam geliyorsa burada suçlu besici yani bizler değiliz’

Beklenti ve talepleri konusunda yöneticilerin seslerine kulak vermesini isteyen Özarslan ve Büke, ‘Enerji ve yem giderlerimiz düşürüldüğü zaman biz zaten otomatikman para kazanacağız. Çünkü inek olmadan dana olmaz. Dana olmadan da besici para kazanamaz. Bunların hepsi birbirine bağlı bir zincirdir.

FATURALARIMIZ SÜREKLİ ARTIYOR

Buraya en son elektrik faturası bu ay 9 bin lira geldi. Personel giderimiz bizim aylık 7 – 8 bin lira. Araçlarımızın akaryakıtları vs en az 6 – 7 bin lirayı buluyor. Şu an mesela bizim kasaba verdiğimiz büyükbaş dana kesimi 100 lira.  Normalde en az karkas kesimin 120 lira olması lazım. Süt zaten keza yine aynı.

SÜTÇÜLÜKTEN BESİCİLİĞE GEÇİŞ YAPTIK

Biz daha önce burada süt üretimi yapıyorduk. Burada gördüğünüz bütün hayvanların hepsi süt hayvanıydı. Daha sonra süt sektöründen çıkmak zorunda kaldık. Şu an tamamen besi üzerine çalışıyoruz. O’da şöyle. İşçiliğimizi azaltıyor ama herhangi bir kar marjımız olmuyor.

SÜT ÜRETİCİLERİ BİZDEN DAHA PERİŞAN

Çiftliğimize ait kesimhanemiz var. Soğuk hava depomuz var. Kurbanlık üzerine de hizmet veriyoruz. Yani bu kadar emek verip de günün 10 – 12 saatini gübre ile geçiren bir adamın en azından hak ettiği değeri alması lazım. Beklentimizin altında. Maliyetin de altında. Besicilik sektörü resmen can çekiştiriyor. Sütçüler bizden daha kötü durumda.

SUÇLU VE SORUMLU BİZ DEĞİLİZ

Bizlerin uzun vade de beklentisi şudur. Çok geniş bir şekilde üretim planlaması yapılması lazım. Çünkü inek olmadan dana olmaz. Dana olmadan da besici para kazanamaz. Bunların hepsi birbirine bağlı bir zincirdir. Maalesef ki sonuçta enflasyonun sebebi olarak bizim ürettiğimiz et süt ve yumurtayı gördüklerinden dolayı bu şekilde bir sistem ortaya çıkıyor. Çitçinin ürettiği süte sen zam yapmıyorsun marketteki süte peynire her zaman zam geliyorsa kasaptaki ete her zaman zam geliyorsa burada suçlu biz değiliz başkası.

BESİCİLERİN SESİNE KULAK VERİN!

Beklentimiz ve talebimiz şöyle. Enerji ve yem giderlerimiz düşürüldüğü zaman biz zaten otomatikman para kazanacağız. Bize kimsenin yardım etmesine yada destek vermesine gerek yok. Bizim maliyetlerimiz düşsün zaten kazanıyoruz.