Eğitim sedikaları, 2021 yılı Kasım ayında bitirilmesi gereken lise binası inşaatının halen bitirilmemesine tepki gösterdi.

KODEK TELEFONLARIMIZI AÇMIYOR

Birinci derece deprem bölgesi olan Çorum’da depreme dayanıklı olmadığı raporlarla da tespit edilen içerisinde 600 öğrenci ile birlikte toplam 700 kişinin bulunduğu bir okulda eğitiim - öğretime halen devam edildiğini belirten Eğitim-İş Sendikası Çorum Şube Başkanı Selim Bozkurt, “Son dönemde maalesef  İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Abdullah Kodek ile olan iletişimimiz sayın müdürün tasarrufu ile tek taraflı olarak kopmuştur.

Kendilerine telefonla ulaşmak istediğimiz zaman telefonumuz açılmamakta, aldığımız randevu iptal edilmekte, iletişim sağlanamamaktadır.

OKULDAKİ 700 KİŞİ HAYATİ RİSK ALTINDA

Yine sorumlu sendikacılık anlayışımız gereği, sabırla iletişimin düzelmesini bekledik, Milli Eğitim Müdürümüzden gerekli adımları göremedik, bu durumda bizde hem gördüklerimizi hem analizlerimizi ilgili kurumlara iletmek için başka kanallar aramak zorunda kaldık.

En son Bartın maden faciası, yaşanan facianın önlenebilir olduğu, konu ile ilgili Sayıştay raporlarını öğrendiğimiz zaman konunun aciliyet bir kez daha önem kazanmıştır.

ÇÜRÜK RAPORU BİLEREK SAKLANIYOR

İlimizin güzide okullarından “Eti Anadolu Lisesi” binasına 2017 yılında devletin kurumları tarafından yapılan değerlendirmede “depreme dayanıklılık yönünden” güçlendirmeye ihtiyacı olduğu raporu verildiği yetkili idareciler tarafından da söylenmiştir. Meslektaşlarımız raporu görmek istediğinde rapor meslektaşlarımıza verilmemekte, saklanmaktadır” ifadelerini kullandı.

OKUL İNŞAATI  NEDEN TAMAMLANMIYOR

Daha Önceki Milli Eğitim Müdürü Ömer Yılmaz’ın girişimleri ile rapordan kaynaklı yeni bir okul yapılması kararı alındığını ve okul binası inşaatının 2020 yılı Kasım ayında başladığını kaydeden Bozkurt, “Yaklaşık 600 genç öğrencinin devam ettiği, 100 personelin çalıştığı bir okul, vaad edilen sürenin üzerinden yaklaşık bir yıl geçmiş olmasına rağmen halen tamamlanmamasının nedeni nedir?

Yapılan yeni bina kullanılmadan eskimeye terk mi edilecektir?

Tekrar hatırlatalım, ilimiz 1. derece deprem bölgesidir, kullanılan okul binası “depreme dayanıklılık” yönünden “güçlendirilmeye ihtiyaç olduğu raporu verileli yaklaşık yedi yıl olmuştur.

Yetkilileri bir an önce okul binasının tamamlanarak eğitim-öğretime kazandırılması için görevini yapmaya davet ediyoruz” dedi.

 

YENİ BİNA BİR AN ÖNCE BİTİRİLSİN

Çorum Eğitim Sen Şube Başkanı Ali Ekber Beyaz da Eti Anadolu Lisesi’nin yeni okul binası ile aynı dönemlerde yapımına başlanan başka okul binalarının eğitim-öğretime başladığını söyledi.

Eti Anadolu Lisesi’nin halen kullanılmakta olan binası hakkında depreme dayanıksız olması nedeniyle güçlendirme kararı verilmiş olmasına rağmen güçlendirme yapılmadığını ve bunun yerine yeni hizmet binası yapılması kararlaştırıldığını belirten Beyaz, konuşmasına şu şekilde devam etti:

ÖĞRENCİLER SAĞLIKLI  BESLENEMİYOR

“Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 bütçesinde Eğitim Sen Çorum Şubesi olarak yıl içerisinde yaptığımız okul ziyaretlerinde gözlemlediğimiz verilere göre; Merkez İlçede bulunan Kerebi Gazi İmam Hatip Ortaokulu’nda 50 öğrencinin, Sakarya İlkokulunda 20 öğrencinin, İsmail Kakaç İlkokulunda 50 öğrencinin, Bahçelievler Mesleki Teknik Anadolu Lisesinde 40 öğrencinin, Spor Lisesinde 30 öğrencinin, Albayrak İlkokulunda 100 öğrencinin, Yunus Emre Ortaokulunda 50 öğrencinin, Bilge Kağan Mesleki Teknik Anadolu Lisesinde 100 öğrencinin, 75. Yıl Cumhuriyet Mesleki Teknik Anadolu Lisesinde 200 öğrencinin, Yunus Emre İlkokulunda 60 öğrencinin, Eti Anadolu Lisesinde 100 öğrencinin öğle arası beslenme ihtiyacını gideremeyerek bu ihtiyacı sağlıksız koşullarda gidermeye çalıştığı bilgisi yer almamaktadır.

DİĞER OKULLAR ÇOKTAN TAMAMLANDI

 Şuan önünde basın açıklaması yapmak durumunda kaldığımız Çorum Eti Anadolu Lisesi’nin halen kullanılmakta olan binası hakkında depreme dayanıksız olması nedeniyle güçlendirme kararı verilmiş olmasına rağmen güçlendirme yapılmamış, bunun yerine yeni hizmet binası yapılması kararlaştırılmıştır. Yeni binanın yapımına Kasım 2020 de başlanılmış ve yüklenici firma yeni binanın 2021 yılı Kasım ayında bitirilmesini taahhüt etmiştir. Ancak Kasım 2022 tarihi itibarıyla 1 yıllık gecikmeye karşın binanın bitirilişi ve teslimi henüz sağlanamamıştır. Bu okul ile aynı dönemlerde yapımına başlanan bazı okulların yeni hizmet binaları tamamlanarak eğitim öğretim hizmetlerinin kullanımına açılmıştır.

 

BÖLGEMİZ DEPREM KUŞAĞINDA

Bu yüzden bölge her an risk altındadır. Yaşanan gecikme ülkemizde insan hayatına ne kadar değer verildiğinin açık göstergesi konumundadır. Özellikle 14 Ekim 2022 tarihinde Bartın Amasra’da yaşanan elim grizu patlaması nedeniyle yaşanan ölümlerden sonra okul personeli, öğrenci ve veliler eski binanın kullanılmasından kaynaklı tedirginlik yaşamaktadır. Bu durum özellikle de öğrencilerin motivasyonunu ve derse odaklanmalarını olumsuz yönde etkilemektedir. 

ESKİ BİNANIN YIKILMASI GEREKİYOR

Bu yıl itibarıyla 500ün üzerinde öğrenci 56 personel ve her gün okula uğrayan onlarca veli her an gerçekleşme olasılığı bulunan bir tehlikeyle karşı karşıyadır. Ayrıca okulun ana cadde üzerinde olması da hem bölge halkı için hem de bölgedeki trafik açısından tehlike oluşturmaktadır. Bu yüzden yeni binanın bir an önce tamamlanarak eğitim öğretim hizmetlerine açılması ve eski binanın yıkılması gerekmektedir.

AKLIMIZA DAHİ GETİRMEK İSTEMEDİĞİMİZ RİSKLER ..

Eğitim Sen Çorum Şubesi olarak yetkilileri bu konuda atılması gereken adımları daha fazla gecikmeye meydan vermeksizin atmaya, öğrencilerimizin, eğitim emekçilerinin ve velilerimizin aklımıza dahi getirmek istemediğimiz riskler altında yaşamak zorunda bırakılmasına biran önce son vermeye davet ediyoruz.